Friso Kramer

Wim Rietveld

Wim Rietveld was de zoon van architect en ontwerper Gerrit Rietveld en een broer van de kunstschilderes Bep Rietveld, de meubelontwerper Gerrit Rietveld jr. en de architect Jan Rietveld. Hij deed de ambachtsschool en kwam daarna in dienst bij het bedrijf Servo Balans, dit bedrijf maakte industriele weegapparatuur. Hij werd daar hoofd van de tekenkamer. Hij deed een deeltijdopleiding Industriële vormgeving aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De kwaliteit van zijn afstudeerproject trok de aandacht van de firma Gispen, waar hij van 1953 tot 1956 betrokken was bij het ontwerp van kantoormeubelen; hij breidde het assortiment van Gispen uit met woonmeubelen en lampen. In 1957 was hij met zijn vader verantwoordelijk voor het ontwerp van de Mondial stoel, een stapel- en koppelbare stoel. Deze werd in 1958 gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling in Brussel.

Na zijn vertrek bij Gispen werkte hij met Friso Kramer bij meubelbedrijf De Cirkel. Kramer en Rietveld wonnen in 1961 voor De Cirkel de BKI-prijs, toegekend door de Bond voor Kunst en Industrie.

 Hij bleef tot 1970 bij De Cirkel. Uiteindelijk vestigde Rietveld zich als freelance ontwerper. Hij werkte voor tal van industrietakken: landbouwmachines, huishoudelijke apparatuur en openbaar vervoer. Rietveld was samen met Wim Groeneboom betrokken bij het ontwerp van de eerste Amsterdamse metro.